Kalkulačka uhlíkové stopy

Sdružení Calla zprovoznilo internetovou Kalkulačku uhlíkové stopy, která má motivovat veřejnost pro snižování emisí skleníkových plynů v domácnostech a běžném životě. Umístěna je na adrese http://kalkulacka.zmenaklimatu.cz . Na základě údajů o domě, spotřebě elektřiny a dalších energií, vybavení spotřebiči, ale také údajích o dopravě, stravování či nakládání s odpady je uživateli spočteno, kolik emisí oxidu uhličitého za rok k tomuto životnímu stylu přináleží. V závěru si pak zadavatel může porovnat, o kolik více či méně přispívá ke globální změně klimatu oproti průměrnému obyvateli České republiky, Evropy či Země.

Domácnosti se na české spotřebě energie podílejí více než jednou čtvrtinou, příspěvek k exhalacím oxidu uhličitého je tedy docela významný. Číslo se ještě zvýší, pokud do něj započítáme osobní dopravu, způsob stravování a naše nakládání s odpady. Nejvíce energie v domácnosti spotřebujeme na vytápění, padne na ni více než polovina účtů za energii a proto v této oblasti můžeme zároveň nejvíce ušetřit. Další čtvrtinou energie si zajišťujeme stálou dostupnost teplé vody a zbytek spotřebujeme v ostatních spotřebičích – na chlazení a vaření potravin, praní, žehlení, svícení aj. Auta, letadla, vlaky či autobusy spotřebují rovněž velké množství energie: doprava se na českých exhalacích oxidu uhličitého podílí cca 10 procenty. Stránky Kalkulačky uhlíkové stopy proto nabídnou rady, jak své emise v domácnosti snížit.

Projekt uhlíkové kalkulačky vznikl v rámci české Klimatické koalice. Vlastní algoritmus kalkulačky vytvořila organizace TIMUR - Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, grafický návrh a naprogramování zajistila společnost Easy Software s.r.o. Projekt byl finančně podpořen Ministerstvem životního prostředí a grantem OaK Foundation, který je administrován Nadací Partnerství. V rámci projektu byla vydána také informační skládačka o kalkulačce.

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: „Česká republika patří se svými emisemi skleníkových plynů přepočtenými na hlavu mezi největší evropské klimatické škůdce. Může za to hlavně naše hnědouhelná energetika a vysoká energetická náročnost průmyslu. Ale také naše domy, z nichž uniká mnohem více energie, než by bylo nutné, zastaralé spotřebiče, plýtvání elektřinou nebo i nadužívání automobilů.“

Další informace:
Edvard Sequens, tel.: 602 282 399, 387 310 166, edvard.sequens@calla.cz